fbpx

Защо реновирана техника?

1. Какво означава „реновирана техника“?

Защо реновирана техника

Реновираната техника, известна още като Refurbished, обновена/ремаркетирана е такaва, която вече е използвана, но е преминала тестове и профилактика от специализиран сервиз и се предлага за продажба с гарантирано качество. Най-голямото предимство е, че е доста по-евтина от новата, понякога и с по-здрави и качествени компоненти, разработени по високи стандарти.

В много случаи реновираната техника е изключително здрава и надеждна, при това без видими следи от употреба. В някои случаи може да има външни наранявания или охлузвания, причинени от предишното ползване. Тогава тя ще бъде класифицирана в по-нисък клас, което ще се отрази съответно и върху цената й. Това е една от причините, поради които техниката се класифицира в класове А, А-, В и С, като А е най-високият, а С – най-ниският клас. Реновираната техника може да изглежда като нова или пък да има леки визуални забележки, но в описанието на всеки продукт ще бъде точно и ясно обозначено състоянието му и към кой клас спада.

По този начин Вие ще можете да вземете правилно и информирано решение. В огромен процент от случаите реновираната техника идва с огромен технически потенциал, готов да бъде използван надеждно и сигурно от новия си собственик.

2. Какви са предимствата на реновираната техника?

Защо реновирана техника

Цена

Водещ фактор при избор не само що се отнася до техника. Цените на обновени продукти са значително по-ниски.

Цел

Наистина ли се нуждаете от най-новия модел? За много хора купуването на най-новия и скъп модел техника със сигурност не е необходимост.

-За пример ще вземем един компютър (или лаптоп) : Ако го използвате само за имейли, четене на блогове, сърфиране в интернет или гледане на онлайн телевизия, то най-вероятно модел от последните няколко години би Ви свършил също толкова добра работа.

Качество

Когато производителите пуснат на пазара нова серия техника, изборът варира от базови модели с минимални спецификации до такива от най-висок клас. Може да се окаже, че сумата, която сте предвидили ще ви бъде достатъчна единствено и само за базовия нов модел. За същата сума може да вземете модел на няколко години, но с много повече екстри и от по-висок клас. Той ще бъде тестван и обновен.

-Повечето обновени компютри и лаптопи са от бизнес клас, което значи високо качество и производителност. Тоест закупувате по-висок клас техника на достъпна цена, която като нова струва в пъти повече.

Извод

Важно е да вземете информирано решение по отношение на това дали да купите обновена техника или не. Помислете с каква цел ще я използвате, колко бихте платили, защо Ви е необходима и дали наистина се нуждаете от най-новия модел на пазара. Често потребителите са скептично настроени към обновената техника, но тя не е за подценяване. С изненада ще откриете колко подходящи продукти има за Вас и вашите нужди.

По-ниската цена на обновените продукти може да е от голямо значение за бюджета Ви. Рискът при избор на използвана, но възстановена и преминала през редица тестове техника е точно толкова, колкото и когато вземате нещо ново. След като внимателно обмислите Вашите нужди, желания и бюджет, ще можете да вземете най-подходящото за Вас решение.

3. Какво представляват бизнес компютрите?

Защо реновирана техника

Фирмените бизнес компютри обикновено са взети под наем или купени в огромни количества, може би от 50 до 5 000 или повече броя. Тези машини трябва да са надеждни и обслужването им да е лесно. Също така трябва да имат стабилен дизайн.

Подобни фирмени компютри се предлагат от три основни доставчика: Dell, HP и Lenovo. Не е изненадващо, че тези компании, с малки разлики помежду си, са трите най-големи компютърни доставчици. Те делят помежду си около 60% от пазара.

Dell, HP и Lenovo имат бизнес серии, които са различни от компютрите, продавани на крайните потребители. В случая с Dell, брандовете, насочени към потребители, са Inspiron , XPS (по-висококачествената серия) и Alienware (геймърската серия), докато бизнес сериите са Latitude (за лаптопи), Optiplex (за настолни компютри) и Precision (работни станции). Dell също така имат и SOHO (small office/home office) компютри за домашни офиси, наречени Vostro.

4. Класове и какво значат всички те?

Клас А

Защо реновирана техника
Компютри:
 1. Работи според предназначението си и е без забележки по корпус като счупени участъци, дълбоки драскотини или износвания, счупени портове и букси и др.
 2. Възможни са леки, трудно забележими драскотини и/или отпечатъци от отлепени лепенки.
 3. Има много добър общ вид.
Лаптопи:

1. Работи според предназначението си и няма фронтално видими забележки по дисплея в работещо състояние.

2.  Няма липсващи елементи като лайсна на индикаторни диоди и др.; няма счупвания около портовете – липсващи парченца или малки пукнатини, които да нарушават естетическото и нормално ползване на артикула.

3.Възможни са леки, трудно забележими драскотини и/или отпечатъци от отлепени лепенки.

4. Има много добър общ вид.

Монитори:
 1. Работи според предназначението си и няма фронтално видими забележки по дисплей в работещ режим.
 2. Има много добър общ вид.
Таблети:
 1. Таблетите са с добър външен вид, като са възможни нормални следи от употреба, както по стъклото на екрана, така и по корпуса.
 2. Възможни са леки повърхностни и абсолютно незначителни драскотини, износвания, микро пукнатини и др.
 3. Има много добър общ вид.

Друга техника:

 1. Работи според предназначението си и е без забележки по корпус като счупени участъци, дълбоки драскотини или износвания, счупени портове и букси и др.
 2. Възможни са леки, трудно забележими драскотини и/или отпечатъци от отлепени лепенки.
 3. Има много добър общ вид.

Клас А-

Защо реновирана техника
Компютри:
 1. Работи според предназначението си без сериозни забележки по корпус като счупени участъци, счупени портове и букси, пукнатини по фронталния панел и др.
 2. Възможни са леки, не трудно забележими драскотини и/или отпечатъци от отлепени лепенки, както и дълбоки драскотини или забележки, не повлияващи правилната работа.
 3. Има добър общ вид.
Лаптопи:
 1. Работи според предназначението си, като е възможно да има незначителна/и забележка/и по дисплей фронтално в работещ режим – трудно забележими и/или почти незабележими, или виждащи се само под определен ъгъл, и/или само при определена осветеност.
 2. Възможни са забележки по корпус вследствие на транспорт или употреба, които са абсолютно незначителни и/или трудно забележими като пукнатини, малки отчупени парченца и др.
 3. Има добър общ вид.
 Монитори:
 1. Работи според предназначението си, като е възможно да има незначителна/и забележка/и по корпус и/или дисплей фронтално в работещ режим – трудно забележими и/или почти незабележими, или виждащи се само под определен ъгъл, и/или само при определена осветеност.
 2. Възможни са забележки по корпус вследствие на транспорт или употреба, които са абсолютно незначителни и/или трудно забележими като пукнатини, малки отчупени парченца и др.
 3. Има добър общ вид.
Таблети: 
 1. Таблетите са с добър външен вид, като са възможни нормални следи от употреба, като при тях за разлика от Клас А има по-изразена, но въпреки това незначителна забележка.
 2. Има добър общ вид.

Друга техника:

 1. Работи според предназначението си без сериозни забележки по корпус като счупени участъци, счупени портове и букси, отрязани кабели, пукнатини по фронтален панел и други по-сериозни забележки.
 2. Възможни са леки, не трудно забележими драскотини и/или отпечатъци от отлепени лепенки, както и дълбоки драскотини или забележки, не повлияващи правилната работа.
 3. Има добър общ вид.

Клас B

Защо реновирана техника
Компютри:
 1. Работи според предназначението си, като е възможно да има забележка/и по корпус като: липсващи или счупени елементи на кутията или малки пукнатини, които грубо нарушават само естетическия вид на артикула. Например – счупен или пукнат преден панел.
 2. Работи според предназначението си, като е възможно да има забележки по външните портове като: PS2, VGA,USB конектори и др.
Лаптопи:
 1. Работи според предназначението си, като е възможно да има фронтално видима/и забележка/и по дисплей в работещ режим.
 2. Възможно е да има липсващи декоративни елементи, невъздействащи на функционалността на артикула, като например: капачета на панти, уплътнителни пластини към батерия, лайсна на индикаторните диоди, счупени зъбчета на охлаждащите решетки, пукнатини или счупвания по корпуса.
Монитори:
 1. Работи според предназначението си, като е възможно да има фронтално видима/и забележка/и по корпус и/или дисплей, които са изразени и видими в работещ режим.
 2. Може да има налични изгорели пиксели и/или ленти, но броят им да не повлиява нормалното използване на продукта.
Таблети:
 1. Таблетите са с добър външен вид, като са възможни нормални следи от употреба, като при тях за разлика от Клас А минус забележката е лесно различима, но въпреки това, не пречи на нормалното функциониране на таблета.
 2. Възможни са дълбоки драскотини или пукнатини по корпуса.
 3. Не се приемат дълбоки пукнатини по дисплея, които засягат нормалното функциониране на продукта.

Друга техника:

 1. Работи според предназначението си, но са възможни по-сериозни забележки по корпуса като пукнатини, дълбоки драскотини, паднала боя и други.
 2. Не се приемат счупени портове и букси, отрязани кабели и други засягащи нормалната работа на продукта.

Клас C

Защо реновирана техника
 1. Клас C са всички продукти с големи, дълбоки драскотини или отчупвания по корпуса, липсващи части, парчета пластмаса и други, липсващи панели, счупени или спукани матрици, дисплеи, отрязани кабели, неработещи бутони, неработещи интерфейси, засягащи нормалната работа на продукта

2. Въпреки всички забележки, продуктите са функциониращи.

Например: Неработеща клавиатура на лаптоп или спукана матрица/неработещ дисплей – въпреки това самият лаптоп функционира и може да бъде използван (с външна клавиатура или външен монитор)

Клас „За части“

В този клас влиза всяка техника, която не функционира правилно или изобщо, но може да бъде използвана за части. Възможните проблеми или проблемни компоненти ще бъдат диагностицирани и описани в случаите, когато това е възможно.

Клас „неокомплектован

Терминът неокомплектован се използва, когато на монитор, лаптоп, компютър, сървър,принтер или друга техника от съответния клас липсва(т) даден(и) компонент(и), които ограничават употребата му и трябва да се добави съответният компонент, за да може артикулът да има пълна функционалност.

Примери:
 • липсваща писалка на таблет;
 • липсващ адаптер;
 • липсващ HDD (твърд диск);
 • липсваща RAM (оперативна памет);
 • липсващо PSU (захранване);
 • липсваща клавиатура;
 • липсващи бутони на клавиатура
 • други.
Не са критерии и не се взимат под внимание:
 1. Всички компютри, лаптопи, монитори, принтери,  независимо от какъв клас са, е възможно да имат следи от инвентаризационни знаци по корпуса(лепенки). (RSM – removed security mark).
 2. Износеността и степента на употреба, в това число липсата на декоративни и уплътнителни елементи като крачета, капачета, гумички и др., които не влияят на нормалното ползване на артикула.
 3. Неработещ фабрично или сервизно запечатан порт, например: locked USBlocked LPT1.
 4. Забележки по дисплей в работещ режим, видими само под много голям ъгъл, както и следи от употреба по корпуса на монитор
 5. Различните вариации на QWERTY клавиатурите стига да не засягат основните символи на латински (букви и цифри).
Батерия на лаптоп:
 • Добра батерия (Good) – позволява работа без адаптер (зарядно) над 60 минути. 
 • ОК батерия (ОК) – позволява работа без адаптер (зарядно) между 30 и 60 минути. 
 • Слаба батерия (Weak) – позволява работа без адаптер (зарядно) до 30 мин.
 • Дефектна батерия (Defect) – позволява работа само с адаптер (зарядно) или издържа до 5 минути.
Не са критерии и не се взимат под внимание:

Времетраене на работа на батерията, различно от горепосочените. Издръжливостта на батерията за лаптоп варира в зависимост от: начина, по който се използва лаптопът; дали режимът на пестене на електроенергия е включен; размера на паметта и на екрана; типа процесор и видеокарта; операционната система; енергопреносната мрежа; начина на поддържане на лаптопа от притежателя му; климатични условия като влажност, температура на въздуха и т.н.

5.Батерията и нейното съхранение

Защо реновирана техника

В това число влизат батерии не само на лаптопи, но и на смартфони и други устройства, притежаващи батерии. Независимо кой какво Ви говори и дали вярвате, че като отделите определени парични средства за дадена техника, то тя ще бъде безсмъртна и ще я ползвате до безкрай без да се грижите за нея – ще се наложи да Ви убедим, че това не е така. Ако не го знаете – време е да го научите, защото това ще Ви помогне не само да решавате дадени проблеми сами – като така да си спестите пари, но и да умеете да боравите по-добре с техниката, която притежавате. Така тя ще бъде функционална много по-дълго време, а Вие ще я използвате с удоволствие – сякаш е нова!

„Батерията не издържа много“:

Тук става въпрос както за батерии „втора употреба“, така и за нови! Пълните възможности на Вашата батерия ще се проявят след няколко цикъла заряд-разряд. Направете поне един пълен цикъл на разреждане, след което цикъл на пълно зареждане на батерията!

Живот на батерията:

Животът на батерията зависи от много фактори. При преносим компютър, свързаните към него периферни устройства и програмите, които използвате са важни фактори за живота на батерията. За да я запазите функционална по-дълго време е необходимо веднъж на около 10 дни или на всеки 20 частични разряда на батерията да се прави пълен цикъл на разряд (преносимият компютър да работи на батерия, докато батерията достигне 5-10% от капацитета си).

Зареждането на батерията може да става по време на работа, както и при изключен компютър. При различните устройства се използват различни индикации за заряд на батерията. Например при определени лаптопи батерията е заредена когато индикацията премине от оранжево в зелено (оранжево значи, че се зарежда). Ако индикацията премигва, това е знак, че имате някакъв проблем с батерията. Възможни са и други цветове (като бяло, например) или други типове индикация.

През зимния сезон, когато компютъра се внася от студено на топло е необходимо да се изчака известно време, за да се темперира компютъра. В случай, че Ви се налага да започнете работа веднага е желателно да включите захранването в ел. мрежа.

Когато приключите работата с преносимия компютър и го изключите по стандартния начин “Start” – “Turn Off Computer” – “Turn Off”, препоръчително е да разкачите всякакъв тип периферия (мишка, клавиатура, принтер, мрежа и др.), ако има свързани такива към Вашия компютър и накрая захранването от ел. мрежа.

Следвайки тези няколко съвета за правилна експлоатация Вие удължавате живота на батерията и безпроблемната работа на Вашия преносим компютър.Защо реновирана техника
Защо реновирана техника
Защо реновирана техника
0
 • Минималната стойност за поръчка е 20.00 лв.
0
Количка
Количката е празна!
preloader